Červené víno

Za počiatok červeného vína sa považuje už starovek. Už v tej dobe nachádzalo svoje uplatnenie u starovekých Egypťanov, ktorí sa domnievali, že tento čarovný mok je darom od boha Ozirisa. Svoju využiteľnosť však nachádza dodnes.  Červené víno nie je len výborným doplnokom v oblasti gastronómie, jeho pomenovanie sa tiež čoraz viac začína skloňovať s predlžovaním ľudského života.

Výraz červené víno je veľmi rozsiahly. V súčasnosti na trhu existuje viacero druhov vín, ktoré sa od seba odlišujú svojou kvalitou. Červené víno sa získava výhradne z modrého hrozna vinnej révy. Prvotne sa na jeho pestovanie orientovalo Francúzsko, najmä v oblasti Bordeaux. V súčasnosti je však jeho pestovanie rozšírené už takmer do každej vinárskej oblasti sveta. Pre kvalitne vypestovaný vinič sú však prospešnejšie oblasti s teplejším podnebím. Za najznámejšie a najkvalitnejšie červené vína sa považujú tie, ktoré boli získané z vinnej révy Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Ich výskyt je rozšírený hlavne v oblasti Bordaux vo Francúzku, Napa Valley v Amerike, vinárska oblasť Villányi na území Maďarska, v Taliansku, Portugalsku, Čile alebo v Juhoafrickej republike.

Rovnako ako v prípade ostatných vín, červené víno sa delí podľa obsahu cukru. Poznáme 4 základne skupiny, a tými sú:

suché červené víno – má najnižší obsah zbytkového cukru a práve vďaka tomu má spomedzi ostatných červených vín najpozitívnejšie účinky na ľudský organizmus. Je ľahšie a má výraznejšiu chuť.

Polosuché červené víno – charakteisticky je veľmi podobné ako suché červené víno, má však väčší obsah zbytkového cukru.

Polosladké červené víno – je veľmi obľúbeným nápojom hlavne u žien, vďaka vyššiemu obsahu cukru. Má príjemnú, sladkastú chuť a jemnejšiu vôňu.

Sladké červené víno – má najväčší obsah cukru, častokrát viac ako 45 gramov na liter.

Červené víno sa odporúča podávať v spojení s ťažšími pokrmami, hlavne s hovädzím a bravčovým mäsom, hydinou a syrmi. Ideálna teplota na jeho podávanie je od 12 do 18 °C.

Sidebar